Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Címkék

Sokan allergiásak a karácsonyra

Medukáció 2017.12.21. 11:02

Az ötmilliós népességű Norvégiában csaknem 660 ezren küzdenek allergiás tünetekkel karácsony tájékán - írta az Aftenposten című helyi napilap.

Szólj hozzá!

A vírusfertőzés és a rák ellen is védhet egy új fehérje

Medukáció 2017.12.07. 10:46

A Dél-Kaliforniai Egyetem csapata olyan fehérjét azonosított, amely segíthet megakadályozni a herpesz egyik típusának szaporodását, így csökkentve a rák kialakulásának kockázatát.

Szólj hozzá!

Élőben közvetítette a biohacker, ahogy saját génjeit szerkesztette

Medukáció 2017.11.24. 14:52

A világ első öngénszerkesztése nem egy orvosi egyetemen, nem a NASA laborjában vagy egy nívós kutatólaboratóriumban történt: ha hinni lehet az újságoknak, Josiah Zayer biohacker a saját előadásán mutatta meg, milyen egyszerű is lesz a CRISPR génszerkesztési eljárással belenyúlni a saját DNS-ünkbe.

Szólj hozzá!

Eljárás, amellyel atomi felbontású háromdimenziós képek készíthetők

Medukáció 2017.11.10. 14:27

Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson kapta megosztva a 2017-es kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése nyomán. A kutatók a krio-elektronmikroszkópia kifejlesztéséért kapták az elismerést, amely lehetővé teszi oldott állapotú biomolekulák szerkezetének atomi felbontású meghatározását.

Szólj hozzá!

Gyulladás fertőzés nélkül?

Medukáció 2017.10.26. 17:25

 

Ron Richards, az ausztráliai Newcastle-ben élő középkorú férfi igazán szerencsésnek mondhatja magát, legalábbis biztosan közel volt az őrangyala, amikor néhány hónappal ezelőtt éppen az egyik legkiválóbb ausztrál sürgősségi-baleseti kórház szomszédságában ütötte el egy 60 km/h sebességgel hajtó autós.

Szólj hozzá!

Videojátékkal a térlátásért

Medukáció 2017.10.10. 15:19

 

A szem a legfontosabb érzékszervünk, de a látást – mint szinte minden mást is – az agyunk irányítja. Bankó Éva agykutató, az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjának munkatársa elsősorban a tompalátást vizsgálja. A Bolyai Kutatási Ösztöndíjas szakember eredményei alapján olyan 3D-s videojátékot fejlesztettek ki, amellyel nem csak a térlátást, hanem a figyelemi és más kognitív funkciókat is lehet javítani.

Szólj hozzá!

A tumorsejtek átvágják az agy védőgátját

Medukáció 2017.09.22. 10:31

Az emlőkarcinóma, a melanóma és a tüdőrák esetében figyelhető meg leginkább az agyi áttétképzés. Ahhoz, hogy a tumorsejtek bejussanak az agyba, át kell haladniuk a sok más esetben „bevehetetlen” falon, a vér-agy gáton.

Szólj hozzá!

Elkerülhető mellékhatások?

Medukáció 2017.09.08. 16:04

A kemoterápiás kezelések jelenleg sajnos a gyorsan osztódó, de egészséges sejteket is komolyan károsítják, ezért lépnek fel olyan mellékhatások, mint a hajhullás, hányás, hányinger és az immunrendszer állapotának általános leromlása. A jövőben ezt úgy lehetne kiküszöbölni, hogy a tumorellenes hatású szerves kismolekulákat kizárólag a daganatsejtek belsejébe juttatjuk be – mondja Mező Gábor, az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója, az MTA doktora.

Szólj hozzá!

A rekeszizom sokkal idősebb, mint gondoltuk

Medukáció 2017.08.23. 13:55

A rekeszizom eredete kevéssé ismert, dacára annak, hogy milyen perdöntő szerepet kapott a szárazföldi gerincesek evolúciója során. Most kutatók egy csoportja kihasználta a felkínálkozó lehetőséget, és elemezte az emlősszerű hüllők (Synapsidák) egyik legöregebb csoportjának paleobiológiáját és légzőszervrendszerét. Ez a csoport a Caseidae család, amely a perm elején jelent meg, és nagyjából a perm közepére (300–250 millió évvel ezelőtt) tűnt el az élet színpadáról.

Szólj hozzá!

Mesterséges csontszövet

Medukáció 2017.08.09. 16:10

Az emberi szövetekhez teljes mértékben alkalmazkodó, beültethető csontszövetet hoztak létre magyar kutatók. A megoldás már nem csak laboratóriumban működik, hanem terápiaként is alkalmazható, mégpedig a világon először hazánkban. Ennek a fejlesztésnek elismeréseképpen vehette át Lacza Zsombor ortopéd szakorvos, az OrthoSera GmbH ügyvezetője és kutatási igazgatója december közepén a Gábor Dénes-díjat.

Szólj hozzá!