Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Címkék

Demenciát okozhat a prosztatarák egyik terápiája

Medukáció 2016.10.25. 11:44

A prosztatarák kezelésére szolgáló androgénmegvonó terápián áteső férfiaknál kétszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki demencia a terápia megkezdését követő öt éven belül, mint azoknál a társaiknál, akiknél nem alkalmazzák a férfi hormont megvonó terápiát, derült ki egy új retrospektív tanulmányból.

Szólj hozzá!

Közelebb kerülhetünk az Alzheimer-kór leküzdéséhez

Medukáció 2016.10.19. 11:33

Hogyan működnek a tanulás során összerendezetten az agykéreg alatti, úgynevezett neuromodulátoros rendszerek? Ezt a kérdést szeretné megválaszolni Hangya Balázs, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben működő Lendület Rendszer-neurobiológia Kutatócsoport vezetője, aki az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán 1,5 millió eurós támogatást nyert kutatási projektjére.

Szólj hozzá!

Magyar kutatók harcolnak a halálos baktériumokkal

Medukáció 2016.10.14. 11:28

Milliók halálához vezethet, ha tovább csökken az antibiotikumok hatékonysága, a magyar kórházakban már ma is ezrek fertőződnek meg az ellenálló baktériumokkal. Az ENSZ nemzetközi harcot hirdetett az antibiotikum-rezisztencia ellen, amiben a magyar kutatók élen járnak. Az sem kizárt, hogy tőlük érkezik majd a megoldás.

Szólj hozzá!

Gyulladásgátlás, mint a depresszió és a rák terápiája

Medukáció 2016.10.06. 11:26

A gyulladásos citokinek szintje gyakorta emelkedett depresszióban, és együtt jár a neurotranszmitterek szintjét célzó kezelés sikertelenségével. A Molecular Psychiatry áttekintő közleménye szerint a citokinmoduláló gyulladásgátló kezelés hatásosan enyhíti a depresszió tüneteit.

Szólj hozzá!

Magnetit szemcsék az agyban

Medukáció 2016.09.20. 17:08

Légszennyezésből származó apró szemcséket talált emberi agyszövetmintákban egy új kutatás - adta hírül BBC News.

Szólj hozzá!

Új szert találtak a malária ellen

Medukáció 2016.09.13. 17:06

Mindössze egyetlen kis dózis is elegendő a maláriafertőzés korai szakaszában a kór hatékony kezelésére abból az új szerből, amelyet sikerrel teszteltek egereken a kutatók – számolt be róla a BBC.

Szólj hozzá!

A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel

Medukáció 2016.09.05. 15:04

Miként tudunk emlékezni? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához jutottak közelebb az MTA és a Szegedi Tudományegyetem közös, Berényi Antal által vezetett kutatócsoportjának tagjai. Sikerült ugyanis azonosítaniuk azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. Eredményüket a Neuron című folyóirat tette közzé.

Szólj hozzá!

Három halálos kórral is elbánhat az új gyógymód

Medukáció 2016.08.26. 11:20

A három kórt hasonló paraziták okozzák, ezért vélték úgy a kutatók, hogy egyetlen terápiával meg lehet gyógyítani azokat.

Három halálos betegség, az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis ellen lehet hatásos egy új szer az állatokon végzett tesztek alapján - tudósított a BBC. A három kórt élősködő okozza és a szegény országokban élők millióit sújtja.

Szólj hozzá!

Megvan a melanóma áttétképző mechanizmusa

Medukáció 2016.08.17. 11:05

Izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma áttéteket képez a szervezetben.

Szólj hozzá!

Integrinek segítik a rák terjedését

Medukáció 2016.07.21. 12:19

Előzetes adatok szerint a ráksejtek szokatlan túlélési mechanizmust használnak fel arra, hogy szétterjedjenek a szervezetben. A mechanizmus új kezelési módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség az áttétképződés és a szekunder tumorok prevenciójára.

Szólj hozzá!