Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Címkék

Három halálos kórral is elbánhat az új gyógymód

Medukáció 2016.08.26. 11:20

A három kórt hasonló paraziták okozzák, ezért vélték úgy a kutatók, hogy egyetlen terápiával meg lehet gyógyítani azokat.

Három halálos betegség, az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis ellen lehet hatásos egy új szer az állatokon végzett tesztek alapján - tudósított a BBC. A három kórt élősködő okozza és a szegény országokban élők millióit sújtja.

Szólj hozzá!

Megvan a melanóma áttétképző mechanizmusa

Medukáció 2016.08.17. 11:05

Izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma áttéteket képez a szervezetben.

Szólj hozzá!

Integrinek segítik a rák terjedését

Medukáció 2016.07.21. 12:19

Előzetes adatok szerint a ráksejtek szokatlan túlélési mechanizmust használnak fel arra, hogy szétterjedjenek a szervezetben. A mechanizmus új kezelési módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség az áttétképződés és a szekunder tumorok prevenciójára.

Szólj hozzá!

Új elképzelés a Parkinson-kórról

Medukáció 2016.07.11. 12:08

A neuronok Parkinson-betegségben megfigyelt pusztulása valószínűleg az endoplazmás retikulumban vagy a fehérjék feltekeredését szabályozó mechanizmusban fellépő stresszhatásokra vezethető vissza – írja az OTSZ Online a Leicester Egyetem kutatása alapján.

Szólj hozzá!

A COPD lesz a következő évtized betegsége

Medukáció 2016.07.05. 10:24

Nem fogadható el, ha valaki ötvenéves kora felett köhög, korábbi tevékenységeit nem képes ellátni, s azt gondolja, hogy ez csak az öregedés jele. A COPD szakmai és társadalmi megítélése is változni fog, mondhatom, hogy a COPD a következő évtized betegsége lesz – mondta a többi közt a Medical Tribune-nek Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke, az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

Szólj hozzá!

Karnyújtásnyira a zikavírus elleni oltóanyag!

Medukáció 2016.06.27. 16:39

A zikavírus semlegesítésére alkalmas hatékony antitesteket fedeztek fel, ez pedig megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó rettegett vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.

Szólj hozzá!

Tudat alatt és felett, avagy hogyan lettünk tudatosak?

Medukáció 2016.06.21. 14:26

Elképzelhető, hogy a tudat legfontosabb feladata annak kiválogatása, amire nem érdemes odafigyelni. Hogyan lett a szelektív jelfeldolgozásból öntudat, és a tudattulajdonítás az evolúció során hogyan vezethetett a szellemek és az istenek feltalálásához?

Szólj hozzá!

Megtaláltak, hogyan tartóztatható fel a szklerózis multiplex

Medukáció 2016.06.14. 17:46

Őssejtbeültetést követő agresszív kemoterápiával kanadai kutatók képesek volt leállítani a szklerózis multiplex (SM) súlyosbodását. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban ismertetett kis létszámú tanulmányukba három kanadai kórházból 28 - 18 és 50 év közötti - beteget vontak be a kutatók.

Szólj hozzá!

Sikeresen kezelik az agydaganat egy formáját poliovírussal

Medukáció 2016.05.20. 13:23

Az áttörésnek minősített gyógymódok listájára vette fel az amerikai gyógyszerfelügyelet az észak-karolinai Duke Egyetem kísérleti módszerét az agydaganat egyik formájának, az agresszív glioblasztómának a kezelésére. A CBS televízió vasárnap este riportban mutatta be a módszert, amelynek lényege, hogy a gyermekbénulás vírusát közvetlenül a koponyában terjeszkedő daganatba juttatják.

Szólj hozzá!

Dialízis helyett művese

Medukáció 2016.05.13. 09:17

A Vanderbilt Egyetem tudósai olyan művese-technológiát alakítottak ki, amely egy nem túl távoli napon felválthatja a dialízist, de annál sokkal többet nyújt. Lehet, hogy senkinek sem kell majd meghalni veseelégtelenség miatt. 

Szólj hozzá!