Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Eljárás, amellyel atomi felbontású háromdimenziós képek készíthetők

Medukáció 2017.11.10. 14:27

Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson kapta megosztva a 2017-es kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése nyomán. A kutatók a krio-elektronmikroszkópia kifejlesztéséért kapták az elismerést, amely lehetővé teszi oldott állapotú biomolekulák szerkezetének atomi felbontású meghatározását.

A kutatók által kifejlesztett módszernek köszönhetően nagy felbontású pillanatfelvételek készíthetők biológiailag aktív molekulák működéséről. Az eljárás hatalmas segítséget jelent a biokémiai folyamatok megértésében és a gyógyszerhatóanyagok fejlesztésében.

virus-1812092_1920.jpg

Richard Henderson 1990-es úttörő eredményét megelőzően úgy tartották, hogy az elektronmikroszkópiában használt elektronsugár túlzottan nagy energiájú az életfolyamatokban részt vevő, bonyolult szerkezetű molekulák (köztük mindenekelőtt a fehérjék) vizsgálatához. Hendersonnak sikerült atomi felbontású háromdimenziós képet készítenie egy fehérjéről, amivel a technológia addig ismeretlen lehetőségeit tárta fel.

Joachim Frank kutatásai a technológia gyakorlati alkalmazását tették lehetővé. 1975 és 1986 között olyan képfeldolgozó módszert fejlesztett ki, mellyel az elektronmikroszkóppal kapott kétdimenziós képekből összeállítható a vizsgált objektum háromdimenziós szerkezete.

Az elektronmikroszkópos felvételek készítése közben a vizsgált tárgynak vákuumban kell lennie, ebben a környezetben pedig elpárolog a víz, így az oldott biomolekulák szerkezete természetesen megváltozik. Jacques Dubochet-nak ezen a látszólag megoldhatatlan problémán sikerült úrrá lennie: az 1980-as években kidolgozott egy olyan gyors fagyasztási eljárást (vitrifikáció), amelynek során a víz folyékony szerkezetében dermed meg, így a biomolekulák eredeti, oldatbeli szerkezete vákuumban is vizsgálható marad.

feherje_mikroszkop_fit_640x10000_1.jpg

Fehérjemolekula – ahogyan 2013 előtt látták, és ahogyan az atomi szintű képfelbontás elérése után láthatják a kutatók Forrás: Martin Högbom/The Royal Swedish Academy of Science

A fenti három összetevőből 2013-ra született meg az általánosan, rutinszerűen alkalmazható eljárás, amellyel atomi felbontású háromdimenziós képek készíthetők oldott állapotú biomolekulákról.

A 9 millió svéd koronás (294 millió forintos) díj összegén a három díjazott egyenlő arányban osztozik.

Forrás: http://mta.hu/tudomany_hirei/a-krio-elektronmikroszkopia-kifejleszteseert-iteltek-oda-az-idei-kemiai-nobel-dijat-108079

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr613452809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása