Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Gipszmentes jövő

Medukáció 2017.07.14. 12:35

Akinek volt már csonttörése, az tudhatja, hogy a gipsz milyen kellemetlen is tud lenni. Nagy, nehéz és a komfortosság legkisebb csíráját sem hordozza magában. Ugyanakkor a különféle üvegszálas gipszek elég olcsóak, és őszintén megvallva, elég jók ahhoz, hogy ne nagyon foglalkozzon senki a továbbfejlesztésükkel.

Jake Evill saját maga is szembetalálkozott ezzel a problémával. Egy balesetben szerzett kartörés után ő is több hónapos gipszben találta magát, és saját elmondása szerint meglepődött, hogy mennyire nem volt felhasználóbarát a viselése. „Egy eltört kart beburkolni egy ormótlan, két kilós gipszbe, ami ráadásul rövid időn belül bebüdösödik és viszketni kezd, számomra nagyon idejét múlt megoldásnak tűnt a mai világban.”

Evill úgy gondolta, hogy biztosan van jobb megoldás, de akárhogy keresett, nem talált semmit. Így végül az új-zélandi, Victoria egyetem mérnökhallgatójaként ő maga látott neki a fejlesztésnek. Munkájának eredménye a Cortex váz lett, egy olyan 3D nyomtatott merevítő, ami követi a kar körvonalát. Ugyan még csak tervezési fázisban van, de Evill elgondolása szerint a Cortex egy olyan pehelykönnyű, mosható, jól szellőző és újrahasznosítható külső váz lesz, amit bármilyen sérülés köré fel lehet építeni. A fiatal tervező a csontok felépítésének megismerésével kezdte a fejlesztést, és úgy találta, hogy a csontok belsejét alkotó, apró rácsos struktúrák megfelelő kiindulópontot jelentenek. „Ahogy az lenni szokott, a természetnek mindenre van megoldása, így a Cortex mintázatánál is a csontok méhsejt szerkezetéből indultam ki. Végül egy olyan természetes formát tudtam megalkotni, ami egyszerre könnyű és nagyon szilárd.”

kez14-700x305.jpg


Az alapelgondolás szerint a beteg törését megröntgenezik, és a sérült testrészt 3D szkennelik. Ezt követően egy számítógép határozná meg a váz optimális alakját és mintázatát. A törés közelében a struktúra sűrűségének növelésével beállítható a csontozat számára szükséges megtámasztás. Első prototípusához Evill egy Xbox Kinect-ből házilag átalakított 3D szkennert használt, amit manuálisan, kézzel kellett a kar körül mozgatni a letapogatás során. Ezek után a beolvasott adatokból virtuális környezetben elkészítette a váz 3D-s szerkezetét, majd a fizikai modell megalkotásához a Shapeways3D nyomtatási szolgáltatását vette igénybe. Az elkészült prototípus átlagos vastagsága 3 mm volt, össztömege pedig nem haladta meg az 500 grammot. 

Evill megjegyezte, hogy a Cortex még nagyon a fejlesztési szakasz elején jár. A fiatal tervező jelenleg azon dolgozik, hogy megfelelő alapanyagot találjon a vázhoz, valamint a szkennelési folyamatot is tovább szeretné finomítani. A következő lépés ezek után egy kórházzal való együttműködés lesz, ahol a prototípusok tesztelése történik majd. „Még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy a Cortex elnyerje végső formáját, de folyamatosan keresek együttműködési lehetőségeket olyan partnerekkel, akik segítségével mindez egyszer valósággá válhat.”

Nem rég egy holland hallgató azt oldotta meg, hogy a kart tökéletes részletességgel lehessen nagyon olcsón beszkennelni. Egyszerű lézer pointereket, kamerákat és egy Raspberry Pi-t használt fel hozzá.

Forrás: 

http://www.cnc.hu/2013/07/gipsz-helyett-3d-nyomtatott-merevito/

http://mediq.blog.hu/2016/02/13/torott_vegtag_a_gipsz_kora_lejart

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr5712710412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása