Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Megfejtették a férfigyűlölő kórokozók titkát

Medukáció 2017.01.11. 15:52

Az egyik legnagyobb orvostudományi rejtély, hogy bizonyos fertőzések miért okoznak komolyabb tüneteket férfiaknál, mint nőknél. Egy új kutatás ezt próbálja megválaszolni.

A férfiak másfélszer nagyobb eséllyel halnak meg tuberkulózisban, mint a nők – olvasható a meglepő adat a Science Alert tudományos portálon. Ha a HPV-fertőzést nézzük, a számok itt is a nőknek kedveznek, ötször nagyobb eséllyel alakul ki ugyanis rákos megbetegedés férfiaknál a vírus miatt. A tudósok úgy tűnik, kiderítették, miért éri meg a kórokozóknak tovább életben tartani a nőket.

Anyáról gyermekre terjedni

Az evolúció során a vírusok úgy fejlődhettek, hogy a nőket kevésbé veszélyeztessék, ezzel pedig a női populációt megkíméljék"– mondta Francisco Úbeda, a Nature Communications szakfolyóiratban megjelent szakcikk egyik szerzője. A szakértő szerint ennek nagyon egyszerű oka van: a vírus az anyáról annak gyermekére akar átterjedni. A nő az anyatejjel vagy a szülés során adhatja át a kórokozót kisbabájának.

Habár a vírussal vagy baktériumokkal való megfertőződés egyik alapvető jele, hogy fizikailag rosszul érezzük magunkat, a kórokozóknak nem célja, hogy végezzenek velünk, hiszen akkor nem tudnának szaporodni, gazdaszervezetről gazdaszervezetre terjedni. Éppen ellenkezőleg, a fizikai rosszullét vagy halál rossz mind nekünk, mind szervezetünk megszállóinak.

 

Éppen ezért ha vírusok vagy baktériumok lennénk és képesek vagyunk emberről emberre terjedni, az lenne opcionális számunkra, ha nőt fertőzünk meg. A gyengébbik nem ugyanis nem csak felnőtt embertársainak adhatja át a kórokozót, hanem gyermekének is a terhesség, a szülés, esetleg szoptatás során. A férfiak viszont nem képesek teherbe esni és gyermeket szülni, emiatt kevesebb lehetőségük van a fertőzést továbbadni egy másik személynek.

„Taktikus kis bestiák"

Ahelyett, hogy a nők és férfiak immunválasza közötti eltérést vizsgálták volna,Úbeda és munkatársai inkább a kórokozók „fejével" gondolkodtakés annak stratégiáját elemezték. Ehhez matematikai modellt dolgoztak ki, és megnézték, milyen taktikát kell követnie a kórokozónak ahhoz, hogy jól járjon.

A kutatásban egy bizonyos vírusra, a HTLV-1-re (humán T-sejtes leukaemia-lymphoma vírus 1-es típusára) koncentráltak a szakemberek, a kórokozó főleg Japánban, a Karibi-térségben és Nyugat-Afrikában fordul elő.

Az eredmények azt mutatták, hogy a HTLV-1 3,5-szer nagyobb eséllyel okozott leukémiás megbetegedést a japán férfiaknál, mint a nőknél. A Karib-térségben hasonló különbséget nem tapasztaltak a nemek között.

Mivel a vírus nemi úton, illetve anyatejjel adódhat át, ezért a kutatók szerint a különbséget a két térség eltérő szoptatási szokásaiban kell keresni. „Japánban valószínűleg több nő táplálja huzamosabb ideig szoptatással gyermekét, mint a Karib-térségben, ez magyarázhatja az eredményeket" – mondta Úbeda. „Japánban tehát nagyobb esélye van a kórokozónak átterjedni a kisgyermekekre." – tette hozzá.

Számos példa alátámasztja azt a hipotézist, hogy azok a vírusok vagy baktériumok, amik képesek anyáról gyermekre átterjedni, jobban kedvelik a nőket, mivel értékesebb gazdaszervezeteknek számítanak. Ezáltal olyan törzsek fejlődhettek ki, amik tovább életben tartják a gyengébbik nemet, mint a férfiakat.

medukacio2.jpg

Egy nagy kérdés, amit még nem sikerült megválaszolni

Egy dolgot azonban nem tudott a hipotézis teljesen megmagyarázni:hogyan tudja eldönteni a kórokozó, hogy férfit vagy nőt fertőzött meg?A kutatók szerint ezt a kérdést egyelőre nem sikerült tisztázni, bár valószínűleg a hormonális különbségeket, vagy más kémiai útvonalakat használják ki a parányi betolakodók. Az állatkísérletek talán nyomra vezethetik a tudósokat.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20161215-ezert-betegednek-meg-a-ferfiak-komolyabban-a-virusoktol-es-bakteriumoktol.htm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr212140965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása