Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Jelentős eredményeket hozott a rotavírus elleni védőoltás

Medukáció 2016.05.05. 15:14

A rotavírus elleni védőoltás bevezetése után több mint 70 százalékkal csökkent a kórházi kezelés szükségessége a kanadai Ontario államban, írja egy új tanulmány.

A rotavírus egy apró kórokozó, amely a csecsemőknél és a kisgyermekeknél előforduló heveny hányás és hasmenés egyik leggyakoribb oka, amely súlyos kiszáradáshoz vezethet. A gyermekek többsége 5 éves koráig átesik rotavírus-fertőzésen, emiatt sok édesanya hajlamos jelentéktelen gyerekbetegségnek tekinteni. Ez azonban tévedés: ebben a korosztályban a kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek oka legtöbbször éppen a rotavírus.

Ontario államban 2011 óta támogatott

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a rotavírussal fertőzött kanadai gyerekek harmadával mennek orvoshoz, 15 százalékukkal a sürgősségi osztályra és 7 százalékuknál válik szükségessé a kórházi ellátás. A vírus nagyon fertőző és könnyen átterjedhet a beteg gyerek családtagjaira és gondozóira.

2011-ben Ontario lett az egyik első kanadai állam, amely általános és támogatott rotavírus elleni immunizációs programot vezetett be 2-4 hónapos korú csecsemők részére. A mostani tanulmány szerzői nyolc évre visszamenőleg mintegy 860 000 rotavírus fertőzés és akut gyomor- és bélgyulladás okozta kórházi és sürgősségi ellátás feljegyzéseit tanulmányozták át az oltás bevezetése előtt és után.

shutterstock_129290474.jpg

Jelentős pozitív hatás

Noha az elemzésben csak egy teljes rotavírus-időszak került be, a szerzők azt tapasztalták, hogy a rotavírus elleni oltási program bevezetése után jelentősen csökkent az ontarioi kórházakba akut gyomor- és bélgyulladással felvett gyerek és felnőtt betegek száma.

„Nagyon izgatottak voltunk, amikor láttuk a rotavírus elleni vakcinációs program jelentős befolyását. A rotavírus fertőzés miatti kórházi beutalások száma 71 százalékkal, a sürgősségi ellátás 68 százalékkal csökkent Ontario államban” – mondta Dr. Sarah Wilson, a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20160513-rotavirus-vedooltas-korhazi-kezelesek-eredmeny.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr788770776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása