Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Plazmával az AIDS ellen

Medukáció 2016.04.26. 16:51

A legtöbb anyag körülöttünk szilárd, folyékony vagy gáz – de van egy negyedik halmazállapot, a plazma, amely figyelemreméltó tulajdonságokkal bír.

Különböző felületek fizikai tulajdonságainak módosítása plazmával – ez a célja egy európai kutatási projektnek. Például a műanyag laborfelszerelés alapesetben taszítja a vizet, ettől néha nehéz használni. De a plazmakezelés után a folyadék rátapad az edény odalára.

- A plazmában sok a reakcióképes részecske, ionok, elektronok és más hasonló, általunk élénknek nevezett részecskék – magyarázta az Euronewsnak Jochen Borris, a braunschweigi Fraunhofer Intézet anyagtudósa. – Amikor érintkezésbe lépnek az adott felülettel, megváltoztatják annak kémiai és fizikai tulajdonságait. 
 
A kutatók egyik célja, hogy az ipari cégek tudomást szerezzenek a technológiáról. A plazmakezelés hatékony alternatívája lehet számos – nagymennyiségű kemikáliát használó -felületkezelési módszernek.

- Sok iparágban lehetne ezt használni – mondta a Fraunhofer intézet biomérnöke, Annika Herrmann. – A gyógyszergyártástól a gyógyszeripari csomagoláson keresztül a kötszerekig – vagy éppen a tuberkulózis és azAIDS-hez vezető HIV fertőzés diagnosztizálásában, és így tovább.

bloodplasma.jpg

A tuberkulózis és a HIV újító gyorstesztjét a Lionex nevű vállalatnál fejlesztették ki. Egy gép két vékony csíkban helyez el vegyi anyagokat egy plazmával kezelt szintetikus textil-szalagon. Ezeknek a színe bizonyos antitestekkel érintkezve megváltozik. 
  – Nagyon egyszerű, plazmával bevont filmet használunk – magyarázta Mahavir Szingh, a biotechnológia professzora, a Lionex ügyvezető igazgatója. – Ezeket kazettákban helyezzük el, így nincs további gyártásra szükség, nincsenek membránok, mikrofolyadékos rendszerek, egyszerűen egy csepp vért vagy vizeletet kell a tesztre csöppenteni, majd egy cseppet a megfelelő reagensből, és tíz perc múlva lehet látni, hogy az eredmény pozitív vagy negatív. Az anyagköltség csökken, a gyártási költség szintén, és ami a legjobb, hogy a teszt érzékenysége nő. 
 
Belgiumban néhány tömeggyártásra alkalmas prototípus segítségével tesztelik, hogyan lehet a plazma-kezelést beépíteni szinte bármilyen ipari munkafolyamatba. Egy gép egy szintetikus textilt von be vékony plazmaréteggel, amitől az víztaszító lesz. Ez kötszereknél és más orvosi termékeknél is jól jöhet. 
  – Ennél a technológiánál nanométer vastagságú rétegek felviteléről van szó – mondta el Bert Verheyde szerves vegyész, a plazmatechnológia szakértője. – A konkurens vegyi anyagok esetében mikrométeres filmvastagságról beszélhetünk, ráadásul sokkal több kemikália felhasználása mellett.

Az új technológiának köszönhetően számos iparágban lehet kevésbé környezetszennyező és olcsóbb gyártási eljárás.

Copyright © European Commission 2016 / euronews 2016

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr208685534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása