Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Hogyan fertőz az ebola vírus?

Medukáció 2014.09.08. 20:03

A folyamat egészét még nem, de jó részét már ismerjük.

Miután a vírus bejutott a szervezetbe a korai szakaszban nagyon gyorsan el kezd sokasodni, ami a halállal végződő esetekben egy hatástalan immunválasz kísér. Az ebola vírus termel egy olyan nem kötött molekulát, mely a fertőzés korai részében nagy mennyiségben keletkezik. Ez a fehérje gátolja az immunrendszer által „harcba küldött” falósejtek aktiválódását és csökkenti az immunrendszer egyik hatékony csoportjának termelődését: a lymphocytákét. Emiatt lehet az, hogy az immunválasz nem lesz gyors és hatékony. Vizsgálatok mutatják, hogy a korai immunválasz (első 3-6 nap) fontos szerepet játszhat a túlélésben.

A vírus szintén termel egy másik fajta neki fontos molekulát, mely a vírus hártyájában található meg. Ez a molekula az érfalak legbelső sejtjeihez, ami a vérrel közvetlenül érintkezik, az ún. endothel sejtekhez köti a vírust. A vírus behatol az endothel sejtekbe és elpusztítja azokat. Ezért keletkezhetnek a fertőzések alatt vérzések. Vérzés nem minden esetben van jelen egyébként a fertőzés alatt. Az erek sérülésével, azonban nemcsak vérzések, hanem vérrögök is keletkezhetnek, melyek az ereket elzárva a véráramlásból kiesett területek elhalását okozzák.

Ahogy azt tehát írtam a vírus nagyon gyorsan szaporodik, ráadásul minden szövetben. A szaporodást súlyos szöveti elhalások kísérik, melyek közül a legsúlyosabbak a májban keletkeznek. A beteg szövetei, vére, nyála, minden váladéka és testnedve nagyon fertőző!

 

A vírus terjedése

Az ebola vírus hordozója eddig ismeretlen. Mint említettem a leggyanúsabbak a denevérek. De kimutattak vírusokat már növényekben és más állatokban is. A betegség emberről emberre és állatról emberre szintén terjed. A terjedés feltehetően a testnedvekkel, vérrel, vizelettel, széklettel és nyállal történik vagy más fertőzött szövettel, esetleg levegőbe jutott vírusokkal, vagy bőrön keletkezett sérülésekkel.

Minden ember, aki megfelelő védelem nélkül fertőzöttel érintkezett, az nagy veszélyben van és azonnal orvoshoz kell fordulnia. Lehetőség szerint telefonos értesítést is tegyen, mielőtt egy rendelőbe például beviszi a betegséget, és így esetleg több száz ember életét veszélyezteti.

Az ebolás betegeket ápolók, az azokat temetők és a temetési előkészületeket végzők mind nagy veszélyben vannak. A megfelelő védekezés elengedhetetlen, hogy a magas halálozású betegséggel való megfertőződést elkerüljék.

A kutyákban a vírus nem okoz megbetegedést, de sajnos ők terjesztik. Feltehetően kapcsolatba kerülnek fertőzött állatok vizeletével, székletével, vérével. Rajtuk a betegség nem látszik, de az embernek így tovább adják. A kutyák véréből a fertőzés kimutatható. A fentiekből adódóan a kutyákban nyílván hamarabb lesz fertőzés mint emberben. Ezért ha a kutyák elkezdenek laboratóriumi vizsgálatokkal pozitívak lenni az ebolára, akkor az egy jó veszélyjelző az ott élők számára, nevezetesen, hogy azon a területen sok ismeretlen hordozó él.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr606681499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalandfereg 2014.09.09. 11:19:26

Ha a kutyák hordoznák, fertőznének, de nem kapnák el, akkor ők lennének a rejtélyes és sokat kutatott köztes gazdák.
Márpedig nem a kutyák azok, a denevérek, meg énnemtommik merültek eddig fel, de biztosat nem tudni.
Úgyhogy picit áltudományos hatást kelt ez a cikk.

Köves D. Gábor 2014.09.09. 12:17:48

Semmi áltudományosat nem találtam a cikkben. Köszönet az infokért, és csak remélni tudom, hogy ezeket az ismereteket sosem kell majd élesben használnom.

DFK 2014.09.09. 13:04:58

Hú, ilyen rosszul összeollózott, rosszul fordított tákolmányt rég nem olvastam.
süti beállítások módosítása