Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Hogy lehet elkapni az ebola-fertőzést? Mik a betegség tünetei?

Medukáció 2014.09.08. 20:06

Hogy lehet elkapni az ebola-fertőzést? Mik a betegség tünetei?

Igazából nem tudjuk, hogy milyen, melyik élőlény a vírus hordozója. A „leggyanúsabbnak”

látszó állatok, akik a vírust hordozzák a denevérek egyelőre.

 

Két módon is meg lehet fertőződni:

 

  1. Az ún. elsődleges kitettség: itt egyszerűen arról van szó, hogy valaki munka vagy túristáskodás miatt olyan területre utazik, ahol az ebola gyakran felüti a fejét. Ilyen általában (nem napjainkban!!) a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán, Gabon, Elefántcsonpart.
  2. Az ún. másodlagos kitettség pedig az, amikor az egyik ember egy ebolás másik emberrel érintkezik. Ilyen szempontból az egészségügyi dolgozók, családtagok, ápolók, temetésre a betegségben meghaltat előkészítők nagy veszélyben vannak. Ez tehát az ember-ember kapcsolat. De ide tartozik az is, amikor főemlős-ember kapcsolat útján terjed a kór (állatgondozók, állati húst készítők). Ez utóbbi esetén olykor a Reston ebolavírus igazolódik laboratóriumi módszerekkel, anélkül, hogy a betegségnek tünetei lennének.

 

Az ebola vírus hordozója eddig ismeretlen. Mint említettem a leggyanúsabbak a denevérek. De kimutattak vírusokat már növényekben és más állatokban is. A betegség emberről emberre és állatról emberre szintén terjed. A terjedés feltehetően a testnedvekkel, vérrel, vizelettel, széklettel és nyállal történik vagy más fertőzött szövettel, esetleg levegőbe jutott vírusokkal, vagy bőrön keletkezett sérülésekkel.

Minden ember, aki megfelelő védelem nélkül fertőzöttel érintkezett, az nagy veszélyben van és azonnal orvoshoz kell fordulnia. Lehetőség szerint telefonos értesítést is tegyen, mielőtt egy rendelőbe például beviszi a betegséget, és így esetleg több száz ember életét veszélyezteti.

Az ebolás betegeket ápolók, az azokat temetők és a temetési előkészületeket végzők mind nagy veszélyben vannak. A megfelelő védekezés elengedhetetlen, hogy a magas halálozású betegséggel való megfertőződést elkerüljék.

 

Mik az ebola-fertőzés jelei és tünetei?

A tünetek a betegség előrehaladottságától, stádiumától függenek.

Korai tünetek a következők lehetnek:

  • Láz
  • Torokgyulladás
  • Nagyon rossz általános állapot
  • Kiütések, melyek a bőrből kiemelkedők is lehetnek. Ez általában az 5. napon jelenik meg, főleg a törzsön, jellemzően fehér embereken ez a tünet könnyebben észrevehető.
  • Két oldali kötőhártya gyulladás

A késői jelek a következők lehetnek:

  • Kifejezéstelen arc
  • Vérzés az ellátás miatt végzett szúrások helyein és a nyálkahártyákon
  • Szívizom-gyulladás
  • Tüdővizenyő
  • A betegség végstádiumába: szapora légzés, alacsonyvérnyomás, vizelet csökkenése, megszűnése és kóma

A betegség lefolyása:

Az Afrikából származó ebolavírusok lappangási ideje elsődleges kitettség esetén kb. 3-8 nap, míg másodlagos úton bekövetkezett fertőzés esetén valamivel hosszabb. Ezektől természetesen van eltérés is (mint ahogy mindenben az orvostudomány esetében), néha 19 vagy 21 nap is lehet a lappangás.

A tünetek hirtelen szoktak fellépni: súlyos fejfájás (az esetek 50-74%-a), ízületi és/vagy izomfájdalom (az esetek 50-79%-a), láz hidegrázással vagy anélkül (az esetek 95%-a), gyengeség, elesettség (az esetek 85-95%-a). Ezen tünetek korán jelennek meg.

Gyomor-bélrendszeri panaszok, beleértve a hasi fájdalmat az esetek 65%-ában van jelen, hányinger és hányás 68-73%-ban, hasmenés pedig 85%-ban. Kötőhártya-gyulladás 45%-ban, nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom 57%-ban lép fel. Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy vérzések szintén megjelenhetnek. Nyálkahártya vérzés és az ellátás során történt szúrásokból való vérzés a betegek 40-50%-ánál fordul elő. .

Kiütések, melyek a túlélőknél lehámlanak a lábadozási időszakban kb. 15%-ban vannak jelen.

A végstádiumban levő betegek gyakran aluszékonyak, sokkos állapotban vannak, már lázuk sincs sem vizeletük, kórosan gyors légzésük van. A halálos esetekben csuklás is előfordul.

 

Szövődmények a túlélők körében

Szem érintettség (15% kb. az 1995-ös Kongói Demokratikus Köztársaságbeli járványnál): szemfájdalom, fényérzékenység, fokozott könnyezés, csökkent éleslátás, üvegtestgyulladás

Az ebola-fertőzés túlélői között a következő tünetek léphetnek fel:

  • Izomfájdalom
  • Aszimmetrikus és mindig más helyen megjelenő ízületi fájdalom
  • Fejfájás
  • Fáradtság
  • Hányás
  • Menstruáció elmaradása
  • Halláscsökkenés és hallásvesztés
  • Fülzúgás
  • Egy oldali heregyulladás
  • Beolvadást mutató fültőmirigy-gyulladás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr516681507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása