Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mik a gyomor- nyelőcső-reflux, (GERD) tipikus tünetei?

Medukáció 2014.03.30. 22:36

A betegségnek vannak tipikus, logikusnak tűnő tünetei, de vannak a hétköznapi ember számára egészen meglepő következményei.

„Tipikus” tünetek:

  • Elsősorban a szegycsont alatt, de akár pl. a szívtájékon is fellépő égető érzés, vagy mellkasi fájdalom. Az angolszász irodalomban ezt a tünetet „szív égésnek”, „heartburn”-nek is nevezik.
  • Gyomortartalom visszaáramlásának=regurgitációnak az érzése
  • Nyelési problémák
  • Hányinger/hányás
  • Savanykás érzet a szájban

Atípusos tünetek:

  • Köhögés, mely akár fullasztó is lehet
  • Torokfájás, kaparó érzés a torokban
  • Középfülgyulladás
  • Mellkasi fájdalom, mely nagyon hasonlíthat az infarktus okozta panaszra, de ugye itt nem szíveredetről beszélünk
  • Fogak elszíneződés/fogszuvasodás
  • Lepedékes nyelv
  • Félrenyelések
  • Hörgőszűkület
  • Hang megváltozása
  • Asztma
  • Tüdőgyulladás (félrenyelésekből adódóan)

 

Nehéz dolog lehet, mind az orvosnak, mind a betegnek a mellkasi fájdalom esetén a GERD elkülönítése más alapvetően életveszélyes kórképtől mint amilyen pl. a szívinfarktus, a tüdőembólia vagy az aorta falának szakadás(=aortadisszekció). Ezek a kórképek potenciálisan gyorsan halálhoz vezethetnek, és bár a legtöbb esetben a tüneteik súlyosak és sokkal markánsabbak, mint egy reflux esetében, néha mégsem azok. Én ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy hirtelen fellépő mellkasi fájdalom esetén –főleg, ha az addig még sosem volt- azonnal hívjon mentőt. Különösen igaz ez akkor, ha a mellkasi fájdalom mellé verejtékezés, vérnyomásesés, ájulásérzés, légszomj társul! Ne kockáztassunk!

Láthatjuk tehát, hogy a fenti panaszok közel sem mindegyike esetén gondolnánk GERD-re. Segítséget jelenthet nekünk otthon, hogy refluxra gondoljunk, ha a fenti problémák mellett hányinger, hányás is jelen van.

A fenti „tipikus tünetek” csak a betegek 70%-nál vannak jelen, így a diagnózis valóban nem mindig egyszerű… De az orvoslás ugye sosem volt az J.

Ugyanakkor fordítva is igaz az állítás, a tünetek megvannak, de mégsem GERD áll a héttérben. Ilyenkor sokszor az a bevett gyakorlat, hogy miután az esetleges életveszélyes lehetőségeket pl. szívinfarktus, kizártuk, el kezdjük a GERD-nek megfelelő terápiát, és ha a tünetek nem múlnak, akkor lépünk tovább más irányba.

Gyomorégés, mellkasi égő érzés, „heartburn”

Ez tehát a GERD legtipikusabb tünete. Ez egy égő vagy nagyon kellemetlen jellegű érzés, mely leginkább a szegycsontunk mögötti területen jelentkezik. Leggyakrabban evés után vagy fekvő pozícióban jelentkezik. Ilyenkor erőlködésünk nélkül jut a savas gyomortartalom vissza a nyelőcsőbe. Olykor a visszaáramlott folyadék eljut a torokba, és ha pl. fekszünk vagy alszunk, de akár más esetekben is, félrenyelhetjük azt, mely köhögéshez vagy „félrenyeléses” tüdőgyulladáshoz, azaz aspirációs pneumoniához vezethet. Így okozhat például egy bélrendszeri betegség légzőszervi komoly megbetegedéseket is.

 

Nyelési nehézség (=dsyphagia)

Ez a refluxos betegek egyharmadánál van jelen. Az érintetteknél ilyenkor olyan érzés jelentkezik, mintha a lenyelt falat a nyelőcső egy részében, egy szakaszén elakadt volna, és mintha nem menne tovább. Ezt a betegek különösen a szegycsont mögötti részen szokták érezni. Ez a tünet egy előrehaladottabb betegséget jelenthet.

Ez a panasz jelentheti azt is, hogy a GERD azért alakult ki, mert a nyelőcső vagy bélrendszer motilitása –vagyis jelen esetben, hogy a táplálék fentről lefelé a bélrendszer normál izomműködése következtében előrehaladjon- károsodott. A motilitási probléma miatt a gyomortartalom így nem továbbítódik az alsóbb bélszakaszokba, így visszaáramolhat a nyelőcsőbe.

A dysphagia utalhat úgy is motilitási problémára, hogy az már a GERD követjeztében, azaz másodlagosan alakult ki. A visszaáramló nagyon maró gyomortartalom ugyanis könnyen károsíthatja a nyelőcsövet, amely nem erre az alacsony ph-ra lett „tervezve”.

A reflux következtében a nyelő olyan mértékben is gyulladhat, sérülhet, hogy az már hegesedéshez, szűkülethez is vezethet.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr595886366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása