Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mik a gyomor- nyelőcső-reflux (GERD) nem típusos tünetei?

Medukáció 2014.03.30. 22:38

Az előzőekben leírásra kerültek részletesebben a GERD típusos tünetei, vagyis „heartburn”, azaz égető érzés a szegycsont mögött, a nyelési nehézségek, valamint a sav, a gyomortartalom visszaáramlásának észlelése. De ezek kívül a betegségnek lehetnek félrevezető, olyan tünetei is, melyek esetén sem a beteg, sőt néha sem az orvos nem gondolna egyből refluxra. Melyek is ezek?

 

  1. Köhögés, ziháló légzés

A nyelőcsőbe visszaáramlott gyomortartalom olykor nem áll meg „félúton”, hanem egészen a torokig feljöhet. A torokból pedig főleg fekvő és/vagy alvó pozíció esetén a légcsőbe is befolyhat a gyomosav. Ez nyilvánvalóan köhögési reflexhez vezethet. A köhögésen túl, a bejutott gyomortartalommal együtt, ami „megjárta” már pl. a normálisan baktériumokkal teli torkot is, kórokozók juthatnak a légutakba. Emiatt légúti gyulladások, sőt félrenyeléses tüdőgyulladás, azaz aspirációs pneumonia is keletkezhet. Természetesen a savas nedv önmagában is veszélyes, köhögésen túl a légutak összeszűküléséhez is vezethet.

Szintén egy érdekes dolog, hogy az egyik idegünk, a bolygó ideg (=vagus) beidegzi a gyomrot és a légutakat is. A gyomorsav által kiváltott, erre az idegre gyakorolt izgalom a gyomorban, az idegen keresztül áttevődhet a légutakra is. Vagyis légzőszervi problémát a sav úgy is okozhat, hogy a nyelőcső egészén át sem jut, azaz égő fájdalom nem keletkezik, de köhögés mégis lesz. Valóban, a reflux okozta asztmában a betegek fele nem számol be égő panaszról. Ez nem meglepő módon nehezíti a diagnózist.

A fentiekből következik, hogy a köhögés, illetve a légúti szűkület kialakulásához a „tévútra” jutott gyomorsav közvetlenül, illetve az idegi közvetítésen keresztül közvetetten is hozzájárul. Ezek után nem csoda, hogy a refluxos betegek körében gyakoribbak lehetnek a léguti gyulladások és az asztmás megbetegedések!

Az asztma márcsak azért is érdekes kérdés, mert egyrészt a fent leírt mechanizmussal is létrejöhet, ugyanakkor egyértelmű pszichés okai is vannak, akárcsak a refluxnak. A két betegség tehát több közös eredettel is rendelkezik. És valóban sok asztmás beteg refluxos, valamint számos GERD-ben szenvedő betegnek vannak asztmás tünetei.

 

  1. Légutakban, torokban levő kaparó érzés

Számos esetben tapasztalható ez a panasz. A betegek mindenféle fertőzésre utaló jelek pl. láz nélkül számolnak be kaparó panaszokról. Ezt GERD esetében a hangszalagokig eljutó gyomortartalom idézheti elő. Mivel a sav visszajutásának a fekvő pozíció kedvez, ezért nem meglepő módon ez a panasz felkeléskor a legkifejezettebb. A diagnózis ilyenkor sem könnyű, de a betegeket is sokszor nehéz meggyőznünk. Ki hiszi azt el egyből, hogy azért kapar a légcsöve vagy köhög, mert refluxa van?

 

  1. Mellkasi fájdalom

A GERD a leggyakoribb oka a nem szív eredetű mellkasi fájdalomnak. Az ember, így az orvos sem tudja sokszor megállapítani, hogy a betegnek pl. szívinfarktusa van-e vagy csak refluxa. Pedig az egyik halálos, a másik nem. A szívinfarktus mellett szintén halálos lehet és hasonlóan mellkasi fájdalmat okozhat a tüdőembólia, az aorta falának elszakadása, vagyis az aortadisszekció, de az aortaaneurisma repedés is. Különösen nehéz a diagnózis akkor, ha a reflux addig nem volt ismert és a mellkasi panasz frissen jelentkezik miatta. Minden bizonytalan, vagy tünetileg súlyos esetben hívjunk inkább mentőt, mert kórházi kivizsgálás, vagy azonnali beavatkozás lehet szükséges. Mellkasi fájdalom esetén, főleg, ha az újszerű, szokatlan, addig nem volt, erősebb, más jellegű, vagy akár légszomjjal, verejtékezéssel, ájulásérzéssel, szabálytalan szívritmussal, szívdobogásérzéssel társul stb. hívjunk mentőt! Élet-halálról is lehet szó! Az elkülönítés orvosnak is nehéz lehet, nemhogy laikusnak. A szívinfarktus ugyanis egyes esetekben, például a cukorbetegeknél, nagyon enyhe tünetekkel, sőt néha akár panaszmentesen is felléphet. A fájdalom erőssége így egyáltalán nem biztos, hogy elég az elkülönítésben, hanem további vizsgálatok (vérvétel, laborvizsgálatok!!!) válnak szükségessé.

A refluxos betegek egyébként 50%-ánál jelentkezik mellkasi fájdalom. A sürgősségi osztályon a mellkasi panasz, infarktus gyanú miatt ellátott betegek egy része GERD-del küzd. A szívinfarktust azonban minden bizonytalan, vagy a fent felsorolt esetben ki kell zárni.

A GERD további atípusos tünetei, vagy szövődményeiből adódó tünetek lehetnek:

  1. Tüdőgyulladás (lásd az okát a korábban leírtakban) és tünetei
  2. Asztma (lásd az okát a korábban leírtakban) és tünetei
  3. Tüdőben jelentkező hegesedés (pulmonális fibrózis)
  4. Gégegyulladás és tünetei
  5. Légúti rosszindulatú daganatok és tünetei
  6. Középfülgyulladás és tünetei
  7. Fogszuvasodás/elszíneződés

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr315886369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása