Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mik lehetnek a gyermekkori cukorbetegség szövődményei? Mire figyeljek? II.

Medukáció 2013.06.28. 13:07

Folytatjuk az előző cikkben elkezdett további fontos szövődmények megbeszélését.

 

4.      Hipertrófia (=szerv vagy szövet megnagyobbodás) az inzulin beadás helyén

Jelen esetben a hipertrófia vagy magyarul szövet megnagyobbodás akkor fordulhat elő, ha betegek az inzulinjukat mindig ugyanarra a helyre szúrják. A bőralatti (= subcutan) szövetek megduzzadnak, csúnya kis göbök jelenhetnek meg ott, melyek az inzulin megfelelő felszívódását is jelentősen akadályozhatják. A beadási hely váltogatásával megelőzhetjük ezt az állapotot.

A zsírszövet atrófiája (=sorvadása) szintén előfordulhat. Ez ritka állapot, de ugyanakkor csúnyább is. Ez az állapot főként azokban az esetekben fordulhat elő, mikor a vérben inzulin ellenes antitestek vannak jelen.

 

5.      Diabéteszes retinopátia

A cukorbetegség következtében a kis erek tönkre mennek, ezért kevesebb oxigént és tápanyagot kapnak az érintett szövetek, így a látásban alapvető szerepet játszó retina is. Ennek következtében alakulhat ki a diabéteszes retinopátia (= cukorbetegség okán kialakuló retina degeneráció/”elfajulás”).

A fejlett országokban az élet folyamán kialakuló, ún. szerzett vakság leggyakoribb oka a diabéteszes retinopátia. Jó hír azonban az, hogy ez az állapot ritka a cukorbetegség diagnózisának felállítása utáni első 5 évben, valamint a prepubertásig. Az évek múlásával előfordulása és súlyossága sajnos gyakoribbá és erősebbé válik.

Nagyon súlyos tünetekre azok számíthatnak, akik nem tartják be az orvosi kezelést, a megfelelő életmódot, és nem járnak el a kötelező kontrollokra. A diabéteszes retinopátia kezdeti tünetei még visszafordíthatóak, de legalább is feltartóztathatóak lehetnek megfelelő orvosi kezeléssel és kontrollokkal. Sajnos kezdetben a betegek nem észlelik a már elkezdődött, fokozódó változásokat, hacsak azok nem terjednek rá az ún. „maculára” Korai stádiumban lézerkezeléssel még megelőzhető lenne a további látásromlás. A folyamat előrehaladtával a retinán bevérzések, hegesedések következhetnek be. Retinaleválás is sajnos szövődmény lehet. Az elváltozások korai stádiumban az időben alkalmazott lézeres terápia megelőzheti a későbbi vakság kialakulását. Emiatt a folyamatos szemészeti kontroll elengedhetetlen!

 

6.      Diabéteszes nephropatia (= vesekárosodás) és hipertenzió (= magasvérnyomás)   

A vesekárosodás pontos okát a cukorbetegség esetén még nem ismerjük egész pontosan. Leggyakrabban fiatalfelnőttkor után jelenik meg, 10-15 évvel a cukorbetegség diagnózisának felállítása után. Az I-es típusú diabétesz eseteinek 30%-ában mutatkozik.  Kezdetben csak ún. mikoralbuminuria van jelen. A mikroalbuminuria definíció szerint 20–200 µg/min (éjszakai vizelet) vagy 30–300 mg/nap (24 órás gyűjtött vizelet) albuminürítést jelent. Az alkalomszerű albuminurának számos oka lehet.  A kedvezőtlen, pozitív eredményt 6–12 hetes intervallumokban kétszer kell ellenőrizni. A mikroalbuminuria diagnózisa felállítható, ha háromból kettő minta pozitív. A nephropatia 200 µg/min éjszakai albumin kiválasztással definiálható. A nephropatia csaknem mindig társul diabéteszes retinopátiával különösen 1. típusú cukorbetegség esetében.

Az albuminürítés mértékének növekedésével (ez fokozódó vesekárosodást jelez) nő a vérnyomás is. A fokozott vérnyomás pedig sajnos tovább fokozza a vesekárosodást. A cukorbetegség következtében kialakuló nephropatia fokozza a retinopátia megjelenésének az esélyét.

A fenti folyamat feltartóztatható vagy legalábbis lassítható a cukorbetegség aktuális állapotainak rendszeres követésével, felmérésével, az azok kapcsán felmerülő orvosi kezelések és utasítások betartásával, a rendszeres orvosi kontrollokon való megjelenésekkel, az orvos által javasolt vérnyomás csökkentők és egyéb gyógyszerek szedésével. Az kezelő orvossal való együttműködés és a terápia, életvezetési tanácsok megfogadása, követése alapvető az összes szövődmény feltartóztatása vagy lassítása érdekében!

 

7.      Perifériás (=környéki) és autonóm neuropátia (=idegkárosodás)

A környéki, illetve az autonóm idegrendszer idegrostjait és az őket tápláló kis ereket a magas vércukorszint, a hyperglikémia károsítja. 

Az autonóm idegrendszer diabéteszes érintettségének egyik megnyilvánulása a szív-érrendszeri kontroll mechanizmusok károsodása (pl. szívfrekvencia szabályozása), ami a cukorbeteg gyerekek kb. 40%-ánál jelen is van. Ezek a negatív változások szintén összefüggést mutatnak az idő múlásával, valamint az orvosi kontrollok elhanyagolásával, illetve az előírt terápia nem megfelelő betartásával.

Az autonóm idegrendszer diabetesz okozta nem megfelelő működésére utal a gyomormozgások károsodása, renyhülése (= gastroparesis). A lassult gyomormozgások miatt elhúzódik a gyomor kiürülése, aminek következménye a puffadás és a vércukorszint előre nem látható kilengései. Rendszeres vércukorszint otthoni ellenőrzése ezért is fontos.

8.      Macrovascularis betegség

A macrovascularis betegség  a nagyerek károsodását jelenti. Ez a szövődmény gyerekekben gyakorlatilag nem fordul elő, azonban felnőttkorban a cukorbetegek jelentős állapotromlásának, és az esetleges bekövetkező korai halálozásainak egyik fő oka.

Az I-es típusú cukorbetegséggel élők körében halállal végződő szívinfartusok és stroke-ok száma kétszerese, az érelmeszesedésre való rizikó pedig négyszer magasabb az egészségesekéhez képest. A diabéteszes nők négyszer hajlamosabbak szívinfarktusra.

A perifériás erek és idegek együttes károsodása óriási veszély a lábra nézve (elsősorban bokától lefelé). A dohányzás, magasvérnyomás, a magas vérzsírszint (hiperlipidémia) és az előírt orvosi terápia elhanyagolása borzasztóan növeli az erek állapotának romlását. A dohányzás a szívinfarktus esélyét a 10-szeresére növeli.

9.      Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek körébe azok a betegségek tartoznak, melyek során immunrendszerünk saját szerveinket, szöveteinket, sejtjeinket támadja meg gyulladást, és szövetpusztulást, így gyakran funkciókiesést okozva. Számos ilyen betegség ismert. Most a T1DM (= a 1-es típusú diabétesz) esetében leggyakrabban fellépők kerülnek említésre a teljesség igénye nélkül.

a)      A pajzsmirigy autoimmun károsodása eredményezhet hipotireózist (pajzsmirigy-alulműködés) és hipertireózist (pajzsmirigy-túlműködés) is. Az előbbi 2-5%-ban, míg az utóbbi csak 1%-ban van jelen a cukorbeteg gyerekek körében.  A diabétesz diagnózisának felállításával egy időben általában ezek az állapotok is felismerésre kerülnek.

 

b)      Addison-kór. Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, amely súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, Addison-krízishez, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez majd kómához és halálhoz vezethet. A cukorbeteg gyerekek kevesebb, mint 1%-át érinti csak ez a betegség autoimmun alapon. A felismerése azonban igen nehéz, és ezért könnyen félrenézhető. Ebben az esetben néha csökkenteni kell az inzulin bevitelt, amiről persze egyedül csak az orvos dönthet. Kérdezzük őt bármikor panasz vagy gyanú esetén! A hipoglikémiás epizódok gyakoribbak lehetnek.

Az Addison-krízis tünetei lehetnek:

  • Hasi fájdalom, deréktáji és a lábszárakon jelentkező. Addison-krízis egyik veszélye, hogy tünetei akut hasi katasztrófa képében jelentkeznek, ami megnehezítheti a megfelelő kezelés feltételét, a helyes diagnózist.
  • Súlyos hányás, hasmenés.
  • Súlyos kiszáradás, veseelégtelenség.
  • Alacsony vérnyomás és testhőmérséklet (kivéve, ha lázas betegség okozza a krízist), szapora pulzus.
  • Tudatzavarok, kóma.
  • Alacsony vércukorszint, mely következményes epilepsziás rohamokat eredményezhet.

A krízist bizonyos stressz-tényezők provokálhatják: lázas betegség, műtét, erős fizikai terhelés, trauma stb.

Ha krízis legkisebb gyanúja is felmerül, akkor haladéktalanul mentőt kell hívni, mert életveszélyes állapotról van szó!

( Az Addison-kór tünetei és lefolyása nem tartozik most témánkhoz szervesen, ezért csak az életveszélyes, azonnali mentőhívást igénylő krízis állapot tüneteit írtam, magáét az Addison –kóréjét nem!)

c)      Gluténszenzitív enteropátia, vagy más néven coeliákia. A betegség lényege a számos péksüteményben és egyéb élelmiszerekben megtalálható gluténra való érzékenység, melynek következtében a bélbolyhok jelentős mértékben elpusztulnak. Ennek a betegségnek is van autoimmun eredete, és T1DM-es gyerekek kb. 5%-ában van jelen.

 

d)     Necrobiosis lipoidica. Egy bőrelváltozás, melyet a kollagénrostok degenerációja, érfalmegvastagodás és zsírlerakódás jellemez. Fő komplikációja, hogy fekély képződhet belőle. A bőrelváltozások klasszikus esetben 1-3mm-es jól körülhatárolt foltok formájában jelennek meg, melyek idővel aktív, keményebb, élesebb határú plakkokká alakulnak át viasszerűnek tetsző belső centrummal. Ezek a plakkok kezdetben pirosas barnák, majd a folyamat előrehaladtával egyre sárgábbak, fényesebbek és vékonyabbak lesznek. Az T1DM-es gyerekek kb. 1-2%-át érinti, és természetesen itt is rosszabb az arány azok körében, akik nem járnak el az előirt orvosi kontrollokra és/vagy nem követik a szükséges terápiát.

 

10.      Beszűkült ízületi mozgások

Az ízületek mozgásainak bekorlátozódása kezdetben főként a kezet és a lábat érinti. A károsodott ízületek felett a bőr megvastagodott és viaszos küllemű. A beszűkülés szintén szoros összefüggést mutat az orvosi kontrollok és a megfelelő kezelés elhanyagolásával.

Bár ez a szövődmény még ma is jelen van, régebben az előfordulása a T1DM-es gyerekek kb. 30%-át érintette, illetve a 10 évesnél idősebb korosztály esetében, ha náluk a T1DM diagnózisa óta eltelt idő több volt, mint 5 év, akkor a gyakoriság 50% körül mozgott. Mára már a megfelelő terápia és kontrollok mellett az ízületi problémák előfordulása csökkent.

Az ízületi mozgások beszűkülése esetében gyakrabban megfigyelhető egyidejűleg jelen lévő diabéteszes retinopátia, valamint vesekárosodás.

 

11.      Megnövekedett hajlam a fertőzésekre

A fertőzések, ha súlyosak, ha sok folyadékvesztéssel járnak (pl. hányás, hasmenés, magas láz), akkor mindenképp kórházi felvételt igényelnek. A kiszáradás életveszélyes lehet. Ha rossznak ítéljük meg a helyzetet, hívjunk mentőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr225382010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása