Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mik lehetnek a gyermekkori cukorbetegség szövődményei? Mire figyeljek? I.

Medukáció 2013.06.28. 12:58

Mivel gyermekkorban az I-es típus fordul elő leginkább (=T1DM), ezért a továbbiakban erről lesz szó. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne számos közös vonás a két típus esetében pl. tünetek, a veszélyek, illetve a lehetséges szövődmények között. A cukorbetegség kialakulásának oka és a diagnózishoz vezető út a www.medukacio.hu -n található.

Itt most a legfontosabb, néha életveszélyes szövődményeket vesszük át, melyek a cukorbetegség következtében, vagy a kezeléséhez elengedhetetlen inzulin helytelen alkalmazása miatt jöhetnek/jönnek létre.

Bármikor, amikor bizonytalanok vagyunk, és az alább megadott esetekben hívjunk mentőt!

1.      Hipoglikémia

Mind a család mind a kisbetegek szempontjából a hypoglikémia (=túl alacsony vércukorszint, kb. 2,5mmol/l alatt) a legrettegettebb komplikációja a cukorbetegségnek. A gyermekek kifejezetten utálják a tüneteit és az állapottal járó kontrollvesztettség érzését.

A váratlanul kórosan lecsökkent vércukorszint (hipoglikémia), a diabétesz könnyen életet veszélyeztető, általában terápiás hiba miatti szövődménye, amelyet leggyakrabban az inzulinadagolás hibája, diétahiba, alkoholfogyasztás, a szokásosnál nagyobb fizikai aktivitás, veseelégtelenség és a gyógyszer-kölcsönhatások váltanak ki.

Tünetei lehetnek (nem mindig és ráadásul egyénenként eltérő a kombinációjuk is, néha pedig akár hiányozhatnak is!.):

  • verejtékezés
  • remegés
  • zsibbadás
  • szívdobogás
  • éhség érzet
  • nyáladzás
  • fejfájás
  • koncentráló-képesség csökkenés
  • ingerlékenység, agresszivitás, letargia
  • gyengeség
  • bénulás, érzéskiesés, stroke-szerű tünetek
  • eszméletvesztés
  • görcsök
  • kóma

Ha biztosak vagyunk benne, hogy a rosszullét hypoglikémia miatt van (pl. gyorsan megmértük a vércukorszintet vagy már jól ismerjük a tüneteket), akkor enyhe tünetek esetén gyorsan felszívódó cukor (ideális esetben szőlőcukor) szájon keresztüli adása segíthet.

Komatózus állapotú betegnél, amikor a szájon keresztüli cukorpótlás a fulladás miatt életveszélyes is lehet, akkor az izomba adott glukagon injekció jelenthet megfelelő beavatkozást, mely segít a májban levő glikogén cukorrá alakításában és annak a véráramba juttatásában. Az injekció beadása megfelelő felkészültséget igényel! Az injekció beadás után, és pláne, ha nem tudjuk beadni, hívjunk rögtön mentőt.  Arra alkalmas szakszemélyzet (orvos, mentőtiszt stb.) mellett az intravénás glükóz injekció adása lehet a választandó kezelés.

Ha a glukagont azonban többször adagolják a hypoglikémia kezelésére, akkor az elveszíti hatékonyságát.
Nem adható glukagon, ha jelentős alkoholfogyasztás valószínűsíthető.

Bármelyik terápiára is kerül sor, 10 percen belül már hatnia kell, jelentős javulást kell éreznünk, vagy látnunk. Ha ez nem következik be, illetve, ha már komatózus beteget látunk, vagy nem tudjuk ellátni őt vagy magunkat, akkor azonnal hívjunk mentőt. A hipoglikémia nem múlik el magától!

Ha az alkalmazott terápia mellett 10 percen belül nem érzékelünk javulást, akkor hívjuk ki a mentőt, és semmit se adjunk már a betegnek, mert az alacsony vércukorszint „túlkezelése” agyödémát okozhat, így életveszélyes is lehet. Ezen kívül, ha az állapot nem rendeződik, lehet, hogy nem hipoglikémia, hanem éppen hyperglikémia, azaz kórósan magas vércukorszint állt a tünetek hátterében. Ekkor a cukorpótlás életveszélyes. Néha sajnos a tünetek összekeverhetőek, nem egyértelműek. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor már kezdetektől a mentők azonnali hívása a választandó eljárás!

Ha a terápiánkra javulást észlelünk, akkor is lépjünk azonnal kapcsolatba gyermekünk kezelőorvosával, vagy bármilyen, a cukorbetegség terápiájában jártas orvossal a történtek, valamint az esetleges további teendők megbeszélése céljából.

A hipoglikémiás epizódok elkerülése különösen a 4 év alatti gyermekeink esetében fontosak, ugyanis ezekben az esetekben nagyobb a valószínűsége a későbbi gyengébb intellektus kialakulásának. A jelenlegi álláspont szerint a tartós magas vércukorszint még veszélyesebb ebből a szempontból.

 2.      Hiperglikémia (=magas vércukorszint)

A gyermekkori diabétesz esetében kevés inzulin termelődik. Az inzulin feladata lenne a vércukorszintet (=vérglükóz szint) csökkenteni, mikor az megemelkedik (pl. étkezések után). A betegség esetében az alacsony inzulinszint nem tudja megfelelő mértékben csökkenteni a vérben a glükózt, ezért hiperglikémia alakul ki. Ha a vércukorszint meghaladja a 10mmol/l-es értéket, akkor már a vizeletben is megjelenik a glükóz. Ezt nevezzük cukorürítésnek, vagy idegenszóval glükozúriának.  A glükozúria következménye a túl sok vizeletürítés (=polyuria), illetve az ennek következtében kialakuló állandó szomjúságérzet és gyakori ivás (=polydipsia).

A legtöbb cukorbeteg kisbeteg tapasztal élete során hyperglikémiás epizódokat, azonban ha ez állandósul, akkor intellektus romlás lehet könnyen a vége a későbbiekben. Ez főként a 4 év alattiak esetében igaz. 

A hyperglikémia jelei lehetnek:

  • általános rossz közérzet
  • gyengeség
  • ingerlékenység
  • cukor a vizeletben
  • megnövekedett szomjúságérzet, gyakori ivás
  • gyakoribb és bővebb mennyiségű vizelet éjjel is
  • kiszáradás jelei
  • súlyos esetben tudatállapot megváltozása
  • hányinger, hányás, hasi fájdalom
  • súlyos esetben kóma

 Rosszullét esetén hívjunk mentőt!

3.      Diabéteszes ketoacidózis /DKA

Habár a diabéteszes ketoacidózis (DKA) jóval ritkábban fordul elő, mint a hyperglikémia, mégis sokkal jobban kell tartanunk tőle, ugyanis egy könnyen halállal végződő krízisről van szó.

Ha csak a gyanú is felmerül, azonnal hívjunk mentőt!!! Késedelem nélküli orvosi beavatkozást igénylő állapot. ez az állapot általában akkor fordul elő, ha kevés az inzulin vagy hiányzik.

            Hogy jön létre ez az életveszélyes állapot?

A cukorbetegségben lévő inzulinhiány miatt hyperglikémia alakul ki, ami miatt, ahogy azt fentebb láthattuk fokozódik a vizeletürítés, melynek okán kiszáradás (=dehydráció) a következmény. A kóros anyagcsere folyamatok eredményeként felszaporodnak a vérben az ún. ketontestek. Így alakul ki a diabéteszes ketoacidózis (DKA). 

A DKA legsúlyosabb szövődménye az agyvizenyő vagy más néven agyödéma, mely egy potenciálisan könnyen halált vagy maradandó egészségkárosodást okozó állapot. A nagyon fiatal kisbetegek esetén sokszor lehet ez az első megjelenése a cukorbetegségnek, és náluk sajnos gyakrabban fejlődhet ki agyödéma. A nagyobbaknál is lehet persze ez az első tünete a diabétesznek. A DKA gyakrabban lép fel hyperglikémia, illetve polyuria esetében. Épp ezért, ha gyermekünk sokat pisil, vagy magas vércukrot mérünk nála (amik ugye a hiperglikémia jelei lehetnek) a beállított terápia mellett, akkor haladéktalanul hívjuk fel kezelőorvosát, és kérjünk tanácsot tőle. Gyakori vizelés egészséges gyerekek esetében is erős gyanú jel cukorbetegségre. Vigyük mielőbb orvoshoz gyermekünket kivizsgálás érdekében!

A diabéteszes ketoacidózis tünetei lehetnek:

  • súlyos kiszáradás (bágyadtság, szomjúságérzet, tudatzavar,a bőr feszességének csökkenése, nyelv lepedékessége, alacsony vérnyomás, magas pulzus,)
  • aceton szagú lehelet
  • ún. acidotikus légzés (=Kussmaul légzés). Sóhajtó légzésnek is nevezik, mert a sóhajtásra hasonlít. Szapora igen mély be és ki légzéseket jelent ez az állapot. Ez közvetlen életveszély!
  • hasi fájdalom
  • hányinger, hányás
  • tudatzavar, eszméletlenség kóma

Előfordulhat, hogy ketosis (magas ketontest szint a vérben) megjelenhet azoknál a betegeknél is, akik már használnak inzulint terápiaként. Ilyenkor a vércukorszint gyakran normális is lehet! Gyakori tünet ilyenkor, mely segíthet a baj felismerésében a hányinger, a hányás, a hasi fájdalom. Sajnos ezek a tünetek hasonlítanak az ételmérgezés tüneteire, így ez megnehezítheti ennek az életveszélyes állapotnak a felismerését. Ezért gyanú esetén is inkább hívjunk gyorsan mentőt, nehogy végzetes baj történjen. A DKA felléphet nehézlégzés, fulladás, fuldoklás, csökkent légzésszám képében. Haladéktalanul hívjunk ekkor mentőt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr835382000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása